DEPREMZEDELERE ACİL YAPILACAK ÖNLEMLER!

   

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Pazarcık’ta sabaha karşı 7.7  ve Elbistan’da 7.6 şiddetinde olan depremde şuana kadar  35 bin yurttaşımızın hayatını kaybettiği açıklanmıştır. Enkaz altında çok daha vahim sonuçların çıkacağı bildirilmektedir. Depremin verdiği zarar 10 ilimizde hem can kaybı hemde maddi hasar olarak çok büyüktür.6 Şubat’tan beri nutkumuz tutuldu!Tüm Türkiye halkı enkaz altında kalmışçasına bağrı ve canı yandı! Her bir canın mucize kurtuluşunda ise burukta olsa içimize umut oldu yaşam! Deprem bölgesinde birçok STK örgütleri dayanışma içerisinde el birliği yaparak yardım çalışmalarına katıldılar. Yine birçok ülkeden de yardım ekipleri gelerek dayanışma gösterip, arama-kurtarma çalışmalarında yer aldılar. Sendikamız da depremin ilk gününden itibaren bölgede ki üyelerimizle irtibat kurdu ve onların durumuyla ilgili olarak bilgiler aldı. Yine sendikamız bölgedeki temsilci ve yönetici arkadaşlarımızın gayreti ile sendikamızı da temsilde maddi-manevi yardımlarda bulundular. Bunun yanında sendikamızın tüm üye aidatları da yardım olarak deprem bölgesinde kullanıldı.Yine ayrıca sendika üyelerimizin tamamı duyarlılıklarını göstererek şahsi olarakta depremzedelere yardımlarını gösterdiler. Tüm üyelerimize ve yönetici MYK üylerimize göstermiş oldukları duyarlılıktan ötürü  ayrı ayrı teşekkürlerimizi  sunuyoruz.10 gündür gecemiz - gündüzümüz depremzedelerle birlikte geçiyor ve enkaz altında kalan canlara duyduğumuz acı tarif edilemez boyuttadır.Depremin verdiği felaketin ve zararın boyutu tarif edilemez derecededir. Elbette depremi önceden bildiren teknolojik bir sistem yok fakat deprem bölgesinde bulunan bir ülke olarak defalarca yaşadığımız depremlerden ders çıkarmayıp, deprem öncesi,deprem anı ve deprem sonrası yapılacaklar hakkında bir türlü koruyucu,önleyici veya tam organize faaliyetleri gerçekleştirmek adına bir adım ileriye gidemedik. Binalarımızı fay hatları üzerine ve kaygan zeminlere yapmamalıyız, depreme dayanıklı malzemelerle malzemeleri kısmadan yapmalıyız. Denetimler,projeler öncelikle deprem etütlerine göre zorunlu olarak istismar edilmeden yapılmalıdır. Deprem bilimcilerimizin daha önceden bilimsel verilerle raporlaştırdığı ve raporlar doğrultusunda önlem almayan,buna göre bina yapımlarına izin veren tüm sorumlular hakkında hukuki işlemler yapılmalı böylelikle bir nebzede olsa kamuoyu vicdanı rahatlatılmalıdır. Bundan sonraki süreçlerde imar barışı v.b durumlarla siyasi rant sağlanmamalıdır. Tüm binalar deprem etütleri yapılarak, deprem risklerine göre dayanıklı inşa edilmelidir.

     Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanları Cennet olsun. Sağ kalan ,evini,malını,mülkünü , ailesini kaybetmiş ve yaralı olan tüm vatandaşlarımıza da sosyal devlet gereği tüm maddi-manevi yardımlar yapılmalı, bunun yanında deprem travması geçiren tüm depremzedelere psikolojik destek sağlanmalıdır. Ayrıca deprem bölgesi dışında kalan diğer illerimizde üniversitelerimizin eğitim-öğretime devam edilmesini ve uzaktan eğitim-öğretim yapılmamasını, KYK yurtları dışında depremzede vatandaşlarımıza başka alternatifler sağlanarak geçici konut ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz. Bir sorunu çözmeye çalışırken gençlerimizin de eğitim-öğretim haklarının ellerinden alınmasını doğru bulmuyoruz. Soruna yeni sorunlar yaratmak doğru değildir.

        Bölgede görev yapan tüm kamu görevlilerimize de maddi-manevi tüm destekler sağlanmalı, depremzede olan kamu görevlilerine de başka güvenli olabileceklerini hissettikleri illerde veya yakınlarının bulunduğu yerlerde olağanüstü bu durumdan ötürü özür hakları verilip, buralarda tayin hakları koşulsuz sağlanmalıdır. Evleri tamamen yıkılmış veya hasar görmüş depremzedelere konut ihtiyaçlarını sağlamak için tam imarlı, planlı ve depreme dayanıklı evler yapılmalıdır. Evleri yapılıncaya kadar da konut ihtiyaçları karşılanmalı veya kira yardımları yapılmalıdır.    

                                                                                                      Eğitim Söz-Sen  MYK

Eklenme Tarihi: 16-02-2023