AÖL SINAV ÜCRETLERİ DERHAL YATIRILMALIDIR!

   
                                             KAMUOYUNA 
                                               
     02-03 Ocak 2016 tarihlerinde yapılan Açık Öğretim Lisesi,Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu sınavları yapılmıştı.
Bu konuda sendikamıza gelen birçok şikayette sınav ücretlerinin halen ödenmediği belirtilmiştir.Başka sınavların ücretleri hemen yatırılmakta iken 4 ay geçmesine rağmen neden hala ücretler yatırılmadı?
    Hatta bazı illerin Milli Eğitim Müdürlükleri sınavın ardından KBS Ek Ders modülüne 15 Şubat'a kadar girilmesi talimatı verilmesine ve bazılarınında ücretleri yapmasına rağmen neden  ücret ödemeleri durdurulmuştur?
    Bilindiği üzere daha önceki bu tür sınav ücretleri girilen oturumlara bakılmaksızın 5 saatlik ek ders üzerinden ödenmekteydi.2016 yılı
Ocak ayından itibaren MEB bu tür ödemelerin her oturum için ayrı ayrı gösterge ve kat sayı ile belirlenip ödeneceğini bildirmişti.Böylelikle her oturumun ücreti;Bina sınav sorumlusu-3000,Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı-2000,Bina Yöneticisi-2000,Bina Yönetici Yardımcısı-1800,Salon Başkanı -1800,Gözetmen-1600,Yedek Gözetmen-1400,Yardımcı Engelli Gözetmen ise-2200 gösterge üzerinden hesaplanacaktı.Buna göre ücretler her oturum için en düşük gösterge ile en yüksek gösterge arasında 90 ile 200 arasında değişiyordu.Daha önceden ise örneğin bir günde 2 oturuma katılmış bir salon başkanı ile gözetmen 5 ek ders saati yaklaşık kesintilerle birlikte 48 TL gibi bir ücret alırken sınav evraklarını getiren memur ve güvenlik ise 80 TL gibi bir ücret alıyordu.
      Yeni düzenlenen sınav ücretlerine ilişkin usul ve esaslara göre ise yapılan görevlere gösterge belirlenerek ücretler hesaplanmaktadır.Böylelikle örneğin;Bir salon Başkanı 3 oturum için merkezi sınav ödemesi brüt 480 TL kesintilerle birlikte net eline geçecek olan 404 TL olmaktadır.Yani bir salon başkanının her oturum başına aldığı ücret 134.50 TL civarındadır.
       Görüldüğü üzere MEB ve Maliye Bakanlığı oluşan bu farklardan olsa gerek ücretleri ödememiş olduğu gözükmektedir.Bu konuda MEB ile Maliye Bakanlığı yetkililerin görüşmeler içerisinde olduğunu ve uzlaşı yolu aradıklarını da bilmekteyiz.
      Umuyoruz ki yapılan uzlaşı sınav oturumlarına katılan yönetici,bina sınav sorumluları,salon başkanları ile gözetmen olarak görevlendirilen öğretmenlerimizi mağdur etmezler.Sınav ücretlerinin 4 ay gibi süredir ödenmemesi büyük bir haksızlıktır.Bu mağduriyetin derhal giderilmesi ve ücretlerin belirlenen göstergeler üzerinden ödenmesi gerekmektedir.
      Sendikamız Eğitim Söz-Sen olarak bu konununda takipçi olacağımızı MEB yetkilileri ve kamuoyuna bildiririz.

                                                                                                                                                                                                        EĞİTİM SÖZ-SEN
                                                                                                                                                                                                                    MYK

Eklenme Tarihi: 22-04-2016