ANASAYFA >> 45 BİN ATAMASI YAPILAN ÖĞRETMENLERİMİZE ÇAĞRIMIZDIR!


NİHAT AYDIN
Genel Başkan

45 BİN ATAMASI YAPILAN ÖĞRETMENLERİMİZE ÇAĞRIMIZDIR!

Değerli Öğretmenlerimiz;


       Anaokulu,ilkokul,ortaokul,lise ve üniversiteyide bitirip,onca zorluklarla mücadele edip kpps sınavlarına hazırlandınız.Bir kısmınız  branş kontenjanlarında belki şanslı idi ,birçoğunuz ise tekrar tekrar her sene kpss sınavlarına girip çıktınız,birçoğunuz aileye yük olmamak ,hem tecrübe edinmek ,hemde stresten uzak durmak adına ücretli öğretmenliğe başvurdu,birçoğunuz dershanelerde,kolejlerde asgari ücret altında çalıştırılmaya,emek sömürüsüne  maruz kaldı.Tüm bunlar olurken aileniz,çevrenizdeki en yakınlarınız tarafından "Hala atanamadın mı?"soruları ile karşı karşıya kalıp psikolojik şiddete,baskıya uğradınız.Bunun yanında "GELECEK KAYGISI" bütün ruhunuzu,bedeninizi sardı.Her sene bu sene ne kadar öğretmen ataması yapılacak,ne kadar branşımdan alım olacak plansızlığı ve belirsizliği içerisindeki stresle, bu psikolojik şiddet  uygulanması sistemin ilgili kaynağından yapıldı.

       Öğretmenleri hertürlü böldüler.Öğretmenlikle yakından -uzaktan hiç alakası olmayan 2 yıllık yüksek okul bitirenleri bile çoğu yerde yıllardır

ücretli öğretmenlik olarak çalıştırdılar ve hala siyasi torpille çalıştırılırlarken kendi öğretmenlik alanını bin-bir emekle bitirip öğretmenlik diplomasını eline almış, yüzbinlerce öğretmen atanmayı beklerken ,birde arada bir  soruların verilmesi,çalınması hadiseleri ile ÖYSM ablukası altında kuşatılmışken ,yine çoğunun yüksek KPSS puanları almalarına rağmen mülakat illeti ile elenip siyasi yandaş veya yakınlarına direkt kadrolar dağıtılırken ,bu haksızlıkların,bu sömürülerin,bu adaletsizliklerin,bu güvensizliklerin içerisinde ayakta durmak ,durabilmek hiç kolay değil!Birde bu durum eğer geçtiğimiz aylarda, yaşadığımız büyük felaket deprem illerinde yaşayanlar olarak bulunuyorsanız, bu dertler bedeninizde ve ruhunuzda daha da ağırlığınca katlandığını üzülerek en derinden hissediyorum.Tüm bunları yaşarken yanınızda olmasını istediğiniz, adınıza kurulup, sorunlarınız için mücadele ettiğini söyleyen, o büyük kocaman STK'ları ,dernekleri,sendikaları veya vakıfları göremediniz...

    -Evet.Bir atama dönemini daha sabırsızca ,heycanla beklediniz.Dün bu atamaya başvuru

hakkı kazananların 45 bin kontenjanın  ataması yapıldı.Kiminiz belki kısıtlı kontenjanlara sitem edip "ah biraz daha çalışıp,şukadar puan alsaydım " dediniz ,keşkelere,pişmanlıklara düştünüz..Ataması olan öğretmen arkadaşlarımız ise büyük sevinç ve mutluluk göz yaşı döktü.Yeni eğitim neferleri olarak aramıza katılan tüm meslektaşlarımı kutlarım.Yalnız burada bir önemli konuyu da belirtmek isterim.Seçim dönemi biliyorsunuz ki 28 Kasım 2022 'den önce sözleşmeli olarak çalışan kamudaki memurlar yani öğretmenlerimizde dahil, çalıştıkları yıl şartı aranmaksızın kadroya geçtiler.Ama sözleşmeli uygulama burada bitmesi gerekirken ,yeni atamaların direkt kadrolu olarak ataması yapılması beklenirken yine sözleşmeli 4/B statüsü ile atamalar yapıldı.Belli yıl şartına göre çalışacak ve bu yılların tamamlanmasından sonra, önce tabii ki adaylık süreciniz kalkacak,sonra ise "Kadro"ya geçeceksiniz.

Sizi bu aşamada pusuda bekleyen ,karşılaşacağınız bazı gerçeklerden bahsetmek istiyorum;

1.Görev yapacağınız yerlerde sizleri hazır yem olarak gören iktidarın yandaş sendikaları

bekliyor.Özelikle bunlar idari yönetimdeki Mmüdür,müdür yrd. Ve danışman v.s.)kişilerce ve il,ilçe müdürlüklerince organize olup size adaylığınız süresince yardımcı olacaklarını belirterek bir dizi baskının aracı oluyorlar.Öncelikle sizleri kendi sendikalarına bazen sizin bile farkında olmadan ,okumadan imzaladığınız araya sıkıştırılmış üyelik formlarını imzalayarak veya size alttan aba göstererek "yoksa adaylığınız kalkmaz" v.b. diyerek açıkça gözdağı vermektedirler.Buna diretenlerin kişisel benliğine saldırıp gerektiğinde ikna odalarına çağrıyorlar.Böyle bir durumla karşılaştığınızda unutmayınız ki bu mesleği siz emeğinizin ,bileğinizin ve mücadelenizin hakkıyla elde ettiniz.Sizin için elini dahi kıpırdatmayan bu yandaş sendikalar sizi baştan esir alıp, kendi amaçlarına,çıkarlarına dahil ederler.Bu nedenle bu durumda kesinlikle kendi iradenizi koyarak bu tür üyelik formunu imzalamayınız!Sizi buna okulunuz veya il,ilçe mem müdürleri yada şube müdürleri dahi olsada yapmayınız!Onların yapmaya çalıştığı resmen suçtur.Şu sendikaya üye olun gibi bir dayatma yasal değildir ve suçtur. Karşılacağınız böyle durumlarda direkt sendikamızla irtibata geçiniz.Size hukuk servisimiz bu konuda ücretsiz yardımcı olacak ve gerekli desteği verecektir.

2.Gideceğiniz yerlerde eğer bir tanıdığınız yok ise size verilen genellikle bu yandaş sendikalardan seçilen danışman öğretmenler eşlik edecek ve sizi bu sendikalara üye yapmanın görevini de üstlenmiş olacaklar.Bu durumda kendinizin bilinçli bir öğretmen olduğunuzu ve arkanızda hukuki destek aldığınızı belirten kesin tavırlarınızı gösteriniz.

3.Üyelik zorlama,baskı veya direkt yada dolaylı tehditkar durumlarında korkmadan üye olamayacağınızı,gerekirse yasal yollara başvurup şikayette bulunacağınızı belirtin.Adaylığınız kalkmaz gibi sizi korkutacak hiçbir lafa bakmayın ve direkt sendikamızla irtibata geçiniz!Sizin yanınızda hangi sorununuz olursa olsun bağımsız bir sendika olarak yanınızda olacağız.Bu sendika sizindir.

4.Demokratik,bağımsız,siyaset üstü bir sendikacılığı ülkemize hak arayışını mesleki özlük haklarımızın,maddi-manevi haklarımızın gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartabilmemiz iktidarların arka bahçesi olmuş,siyasi parti gibi misyon edinmiş siyasi sendikalarla olmayacağını,bu hakların sizin demokratik ,çağdaş anlayışınızla bu anlayışta olan bağımsız sendikal hareketle olacağını unutmayınız.Sendikaya kendi iradenizle ,bilginizle üye olmak bir yasal haktır.

5.Sendikamıza üye olduğunuzda size her konuda yardımcı olacaktır.İdare ile yaşayacağınız sorunlarda sizin taleplerinize göre öncelikle uzlaşma sağlayacak bu yolların tıkandığı noktada yasal yollara başvurarak hakkınızı arayacaktır.

6.Sendikamız 22 Ekim 2010 da sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin özlük hakları için "Kadroda tek çatıyı" savunan bir anlayışla kurulmuştur.

Hepinizi sendikamız çatısı altına bekliyoruz.Sendikamızın bir ferdi olarak görmek ve bu sendikal anlayışı ülkemizin dört bir yanına sizlerle birlikte yaymak,gerçek yeni nesil sendikacılığı sizlerle güçlendirip tekelleşmiş siyasi sendikacılığıda böylece yok edeceğimizi düşünmekteyiz.Bizler hangi parti iktidar olursa olsun,hangi anlayış olursa olsun hepsine eşit mesafedeyiz ve sorunlarımızı hem MEB hemde Meclis nezdinde dile getirir çözüm yolları

ararız.Yine gerektiğinde kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik basın açıklamalarımızı hem yerelde,hem ulusal arenada yapar sesimizi duyururuz.Demokratik veya özlük haklarımızın tıkandığı noktada yetkililerin dikkatini çekmek,sorunları çözüme kavuşturmak için gerekirse eylemliliklerde sizlerin kararlarıyla hayata geçiririz .Üyelerimiz için onların mesleki gelişimlerini geliştirecek projeler yaparız veya seminerler ,eğitimler düzenleriz.Üyelerimizin mesleki açıdan psikolojik veya fiziksel yorgunluklarını gidermek adına onlara ülkemizin en güzide yerinde Kazdağları'nın ve Ege Denizli'nin incisi olan yerde tertemiz hava ve doğanın muhteşem güzelliği içerisinde dinlenmelerini sendikamızın sizlere sunacağı imkanlar dahilinde yaparız.

    Bunların yanında yaptıklarımız ve kazanımlarımız;

(öncelikle www.egitimsozsen.org resmi web sitemizde ki tüzüğümüzü okuyup,bigi edininiz.)

1-2011 yılında mücadelemizle 70 bin sözleşmeli öğretmenimize  kadro kazandırdık ve bu uygulamayı sonlandırdık.

2-2016 yılında tekrar yürürlüğe sokulan sözleşmeli öğretmenlik yönetmelik maddelerinin

tümüne Danıstay'da iptal davası açtık.Davaya Red geldi.Yılmadık, Danıştay İdari Üst Kurulu'na taşıdık ve önemli maddelerini iptal ettirerek öğretmenlerimiz lehine düzenleme yaptırdık.

Davanın bazı maddeleri hala üst kurulda görüşülmeye devam ediyor.

3-2012 yılında MEB sertifika eğitimi ile hiç belgesi olmayanlara ve  yan alan olanlara başka alanlara geçiş yaptırdı.Yalnızca sendikamız bu duruma itiraz ederek Danıştay'a taşıyarak Yürütmeyi Durdurma alarak davayı iptal ettirdi.Bu davayla birlikte Zihinsel Engelliler,Teknoloji Tasarım,Bilgisayar Öğretmenliği ve diğer branşlara geçenler tekrar kendi alanlarına geçiş yaptılar.Belgesiz olanlar iptal edildi.

4-2013 yılında ülkemizde emsali sadece sendikamıza ait olan müdür yetkililerinin idareciliğe sayılması isteğimizi davayla kazandık.

5-2014 yılında Mesleki Teknik ve Anadolu liselerinde Beden Eğitimi,Müzik,Görsel Sanatlar ve İngilizce derslerinin belirli sınıflarda kademeli olarak kaldırılması yönetmeliğine Danıştay'da dava açtık ve MEB geri adım atarak ,uygulamadan vazgeçti.

6-Öğretmenletimizin geçmişte vekil,ücretli öğretmenlik v.b. çalışmışlıklarını kadro hizmetine saydırma konusunda hukuki olarak destekte bulunduk.

7-Öğretmenlerimizin idare ile ilgili sorunlarında yanlarında olduk ve disiplin soruşturması geçirip ,disiplin cezaları alan öğretmenlerimizin savunmalarını yaptık ve cezalarını kaldırdık.

8-Öğretmenlerimize verdiğimiz değeri onlara göstermek adına psikolojik yıpranmalarına karşı moral dinlence tatil hizmetleri sunduk.

9-Toplumsal projeler yaptık.

10-Sözleşmeli öğretmenlik ve eğitim sorunları üzerine Eğitim Çalıştayı yaptık.

11-Eğitim sorunları üzerine eylemler yaptık.

12-Lösemi Kanseri olduğu için tedavi süreci 30 günlük raporu aştığı için sözleşmesi feshedilen Metin Kurtçu arkadaşımızı kamuoyuna ve meclise sorununu taşıdık. Ulusal medya geniş yankı yaptı. Arkadaşımız kanseri yenemedi ve 6 aylık çocuğuna doyamadan, kadro yüzü göremeden vefat etti fakat onun mücadele ruhu herkesin hafızasına kazındı. O dönem sözleşmeli öğretmenliğin sonlandırılmasında büyük etkisi oldu. Sendikamızın onur üyesidir.

 

Değerli Öğretmenlerimiz;

   Sizleri Eğitim Söz-Sen(Eğitim ve Bilim Çalışanlarının Sözü Sendikası)ailesinde görmekten onur ve mutluluk duyarız.

Yeni meslek hayatınızda karşılaşacağınız her türlü sorunda yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Güzel günler görmek umuduyla mesleğinizde başarılar diliyoruz. Ataması yapılmayan öğretmenlerimizi de fahri üyeliklerimizle aramızda görmek, her türlü sorunların çözümünde birlikte yol alacağımızı bilmelerini isteriz.

          

                                                                                Nihat Aydın

                                                                  Eğitim Söz-Sen Genel Başkanı

 

 

Not: Sendika başkanlığımıza herhangi bir sorununuzda;0505 768 27 12 telefon üzerinden veya egitimsozsen@egitimsozsen.org veya nihataydin52@hotmail.com mail adreslerinden de iletişime geçebilirsiniz.